A Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Trianon 100 Lendület Kutatócsoport közös, „Kassától Košicéig. Molnár Miklós-emlékkönyv” címmel megjelent kötetét Erdész Ádám méltatta a Bárka online Vátozatos múlt rovatában.

Molnár Miklós 1946-ban, 70 éves korában úgy halt meg, hogy egy évtizeden át írt nagy művét még egy közgyűjteménybe sem sikerült eljuttatnia, hogy legalább a biztonságos megőrzésben reménykedhessen.

A kéziratkötetek azután a családtagoktól az 1960-as évek elején kerültek pozsonyi és budapesti párttörténeti gyűjteményekbe. A különleges forráskiadvány most a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársainak jóvoltából elérhetővé vált. A könyvhöz csatolt DVD Molnár Miklós gépelt dokumentumait tartalmazza, eredeti szerkezetben. A szöveg közreadói a mutatós, album formátumú könyvben csatolták a forráshoz a maguk tanulmányait. Simon Attila az 1918–19-es államfordulat eseményeit foglalta össze, kiválóan, Szeghy-Gayer Veronika Molnár Miklós életrajzát írta meg, Bukovszky László pedig a kézirat születésének históriáját és további sorsát. A szép küllemű, elegáns könyv sok, tartalmilag is érdekes illusztrációt tartalmaz. A jó stílusban megírt, nem túl hosszú szövegeknek sok olvasóhoz kellene eljutni.

A teljes írás itt olvasható.

Twitter megosztás Google+ megosztás