2021. szeptember 29. szerda, 12:35
Trianon 100, menekültek, optánsok, konferencia, Szűts István Gergely
Kutatócsoportunk tagja, Szűts István Gergely a Polnische Historische Mission an der Julius-Maximilians-Universität Würzburg által szeptember 20. és 21. között rendezett online konferencián tartott előadást a trianoni menekültkérdésről és az első világháborút követő állampolgárság meghatározásának problémáiról.

Az idén húsz éves, előbb Göttingenben, majd immár Würzburgban működő tudományos intézet elsősorban a lengyel–német kapcsolatok kérdését kutatja, de tanácskozásaikra időről-időre más nemzetek kutatóit is meghívják.

A 2021-es konferencia központi témája a polgárjog, az állampolgárság fogalmi és tartalmi kérdéseinek, értelmezéseinek bemutatása volt a középkortól egészen a 20. század második feléig. Lengyel és német mellett svájci, cseh, valamint orosz témák, esettanulmányok is elhangzottak a két napos tanácskozáson.

Kollégánk Flüchtlinge und Staatsbürgerschaft in Ungarn nach dem Ersten Weltkrieg (Menekültek és az állampolgárság kérdése Magyarországon az első világháború után) című előadásában a menekültek számával kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket, a menekültek szociális helyzetét, valamint az optálás kérdését ismertette. Emellett érdekességképpen a leghíresebb magyar optáns, Az angol beteg című játékfilm óta világszerte ismert Almásy László állampolgársági ügyét is bemutatta az online térben lévő hallgatóságnak.

A trianoni döntés következtében az utódállamokhoz került korábbi magyar állampolgárok optálásának kérdése meglehetősen ismeretlen az európai migrációkutatásban. A konferencia, majd az itt elhangzott előadásokból készülő, és a tervek szerint 2022-ben megjelenő tanulmánykötet jó lehetőséget kínál arra, hogy az első világháborút követő európai népességmozgás történetében a magyar menekültek, optánsok is hangsúlyosabban megjelenhessenek.

 

Címkép: erdélyi menekültek. Forrás: Országos Széchényi Könyvtár, Történeti Fénykép- és Videótár.

Twitter megosztás Google+ megosztás