2018. július 25. szerda, 10:57
Trianon 100 Kutatócsoport, Gombaszög
Kutatócsoportunk tagjai két ízben is szerepeltek a július 16. és 22. közötti Gombaszögi Nyári ifjúsági Tábor programjában.

A történelmi Gömör egyik festői völgyében megrendezett táborról annyit mindenképpen tudni kell, hogy a Felvidéken évtizedes hagyományai vannak, s hogy – például az erdélyi Tusványossal ellentétben – a politika itt inkább a háttérben van, a tábor pedig minden tekintetben (ideológiailag is) sokszínű és oldott hangulatú találkozója felvidéki magyar ifjúságnak. Idén összesen mintegy 18 ezer, többnyire fiatal látogató fordult meg a táborban, akik a koncertek mellett előadásokat és beszélgetéseket is megtekinthettek.

A Trianon 100 részvétele a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a pozsonyi Pátria Rádió közös szervezésében zajlott. Szerdán, 18-án – a Pátria Rádió élő adása által is közvetítve – Rácz Vince szerkesztő beszélgetett Ablonczy Balázzsal és Simon Attilával. A Visszacsatoljuk Trianont cím alatt futó beszélgetés témáját elsősorban a Trianon-kutatások helyzete, a Trianon 100 tevékenysége, Trianon recepciója, a Trianonnal kapcsolatos közbeszéd jelentette, miközben természetesen szóba kerültek a fenti témák sajátos felvidéki mozzanatai is. A jó hangulatú beszélgetés fogadtatását jelezte, hogy a színpad előtt ülő hallgatóságot a közben leszakadó zivatar sem riasztotta el.

Simon Attila, Rácz Vince és Ablonczy Balázs 

Másnap, a Tóth Károly-sátorban Szeghy-Gayer Veronika és Simon Attila Kassából Košice címmel arról beszélgettek Gazdag József újságíróval, hogy miként zajlott le Kassán az 1918-19-es államfordulat. A Pátria Rádió által rögzített és egy később sugárzandó beszélgetés során szóba került Kassa etnikai összetétele, az államfordulatot kísérő fosztogatások eseménysora és a Kassa három megszállása közötti különbségek is, hiszen alig fél év alatt háromszor is gazdát cserélt a város: 1918. december 29-én a csehek, 1919. június elején a magyar Vörös hadsereg, egy hónappal később pedig ismét a csehszlovák haderő foglalta el a várost.

Simon Attila, Gazdag József és Szeghy-Gayer Veronika

 

Twitter megosztás Google+ megosztás