2018. október 3. szerda, 20:04
Csehszlovákia, konferencia, Kassa
Kollégánk, Szeghy-Gayer Veronika is részt vett a Szlovák Belügyminisztérium Levéltári és Iratkezelési Szakosztálya, a Kassai Állami Levéltár és Kassa Város Levéltára által szervezett három napos konferencián, amelyet Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából rendeztek 2018. szeptember 18. és 20. között.

 

A konferenciát egy közös kassai szlovák–cseh kormányülés előzte meg a történelmi városházán. A nagyszabású esemény fő attrakciója a szlovákok elmúlt száz évének legfontosabb fordulópontjait bemutató kiállítás volt, melynek a régi uszodaépületéből átalakított Kunsthalle adott otthont.   

Szeghy-Gayer Veronika előadásában az 1918-19-es kassai államfordulatban kulcsszerepet játszó kormánybiztos-főispán, szociáldemokrata politikus Molnár Miklós hatkötetes dokumentum-gyűjteményének keletkezéstörténetét tárta fel.

Szeghy-Gayer Veronika előadása

A ma teljes egészében egyetlen közintézményben sem fellelhető, 1935 és 1942 között összeállított gyűjtemény korabeli dokumentumok alapján, több mint 4000 oldalon örökíti meg, hogy miként élte meg Kassa a történelmi változást az 1918 áprilisa és 1919 decembere közt eltelt időszakban.

Twitter megosztás Google+ megosztás