Az emlékmű állítója: közadakozás, Kerepes Nagyközség Önkormányzata
Helyszín: Kerepes1, Templom u. 2., a Művelődési Ház előtt
Átadás: 2010-00-00
Technika: kő és beton
Méretek: 10 m x 5 m-es halom, egy 2,5 m magas és 60 cm széles kettős kereszt, a halom alján 3 x 2 m-es dombormű

Egy mesterséges kis halom közepén álló kettős kereszt, amelynek felső szárán a „Trianon”, az alsón pedig az „1920. június 4.” fekete felirat olvasható. A kereszt elé az egykori magyar középcímer mívesen megfaragott, kb. 1 méter magas domborműve került. A kereszt és a címer lábánál egy másik dombormű látható, a következő, bevésett szöveggel: „Vigyázz reánk, édesanyánk, Magyaroknak kegyes királynéja…”  A kereszt optikailag a művelődési ház kettős ablaka között található, így szimmetrikus összhatást kelt.

A halom alján további domborművet rögzítettek: a történelmi Magyarország kőből faragott térképét, a mai Magyarország térképének és az elcsatolt országrészek jelölésével (széttagolt dombormű). A térkép előtt egy szalag hatású, kőből készült domborművön a következő felirat: „Igazságot Magyarországnak!”

A többi elem a térkép két oldalán található: balra egy kőszalagon Wass Albert-idézet, jobbra pedig Erdély címere. Az egész művet kis, a magyar címerrel vagy a koronával díszített sírkeresztek veszik körbe, elől pedig két ülő oroszlán szobra.

(Forrás: az emlékmű-adatbázis készítőjének saját fotója és dokumentációja, valamint Kerepes Nagyközség Önkormányzatának adatai.)

Twitter megosztás Google+ megosztás