2018. június 7. csütörtök, 21:44
Papp István, Kolozsi Ádám, Trianon arcai, Napi történelmi forrás, Index
A Trianon 100 Kutatócsoport közreműködésével megjelent Trianon arcai című kötetről két újabb recenzió jelent meg. A Napi történelmi forrás Papp István írását közölte, az index.hu pedig Kolozsi Ádám cikkét.

Papp István szerint "A néhány hete megjelent kötet nagyszerűsége abban áll, hogy összeállítói mélységesen tisztában voltak azzal, hogy Trianon ma már nem csupán a békeszerződést jelenti, hanem a modern magyar történelem egyik legsúlyosabb válsággócát. Ennek részét képezte az első világháborús vereség, Károlyi Mihály kormányzása és a Tanácsköztársaság, a vörösök és a fehérek vérengzései, a diplomáciai alkuk, a menekültek kálváriája, az utódállamokban rekedt magyarok sorsa és a revíziós propaganda fejezetei. Ez a nagy történet valamikor 1918 végén kezdődik, ám hogy mikor ér véget, azt már bizony bajosabb megmondani." A Napi történelmi forrás recenziója itt olvasható.

Kolozsi Ádám pedig azzal nyit, hogy "a századik évforduló felé újra megélénkült a Trianon-kutatás, az MTA-n Lendület Kutatási csoport dolgozik Ablonczy Balázs vezetésével, most pedig a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) jelentetett meg egy kötetet Trianon arcai címmel - tele naplókkal, visszaemlékezésekkel, levelekkel, arról, hogy hogy élték meg a nagy "impériumváltást". Megéléstörténet tehát, és a többes szám eléggé indokolt, hiszen Trianon jóval sokarcúbb, mint ahogy a politikai ideológiákban és rítusokban általában megjelenik, és nagyon más jutott belőle annak, aki az új határok egyik vagy másik oldalára került - mást kapott a magyar, mást az addigi kisebbségi." Az index.hu recenziója itt olvasható.   

 

Twitter megosztás Google+ megosztás