A Trianon 100 Kutatócsoport tagja, Rigó Máté a Partizán Podcastban Pap Szilárddal és Éber Márk Áronnal beszélget az első világháború következményeiről.

2023 elején jelent meg Rigó Máté új, Háború, profit, Trianon – hogyan vészelte át a polgárság az első világháborút? című kötete, amelyben a szerző szokatlan nézőpontból értelmezte „Trianont”. A Partizán Podcast ajánlója:

„Kapitalizmus a káosz idején. A magyar áldozati mitológia központjában Trianon áll, egy történelmi katasztrófa, amit csak úgy elszenvedtük. Pedig a magyar tőkések, gyárosok és nagyvállalkozók sokszor nyertesei voltak az átalakulásoknak. Itt a Mi a teendő? legújabb adása, amelyben Rigó Mátéval, a Háború, profit, Trianon – Hogyan vészelte át a polgárság az első világháborút? című könyv szerzőjével beszélget Pap Szilárd és Éber Márk Áron, a nemzeti sorstragédia egy kevéssé tárgyalt oldaláról, a Kelet-Nyugat ellentétet felülíró Mitteleurópáról, az új rend valódi alakítóiról, a háború utáni Erdély emlékezetpolitikáról, és egyéb izgalmakról.

Mától hallgatható a Partizán Podcast csatorna különféle platformjain, például itt.

Címkép: Vaskohók Resicabányán, 1914-ben. (Forrás: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége)

Twitter megosztás Google+ megosztás