Kutatócsoportunk tagjai a nyár folyamán több helyszínen is előadtak a történelmi Magyarország felbomlása idején létrejött kérészállamokról.

Augusztus 17-én, Kolozsváron a Trianon 100 Kutatócsoport és az NKE EJKK Közép-Európa Kutatóintézete együttműködésében megjelent Kérészállamok. Átmeneti államalakulatok a történeti Magyarország területén (1918–1924) című kötet témájáról Főcze János (Magyar Nemzeti Levéltár) beszélgetett Zahorán Csabával és Balogh Róberttel, a Közép-Európa Kutatóintézet munkatársaival. A tavaly ősszel a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent, Szeghy-Gayer Veronika és Zahorán Csaba által szerkesztett kiadványt az MCC Erdély szervezésében a 14. Kolozsvári Magyar Napok keretében mutatták be a történészek. Szó esett a világháború végéről, az átmeneti államok létrejöttének kontextusáról, a magyar és román nemzetépítés rivalizálásáról és természetesen magukról a kérészállamokról, majd a közönségből is érkeztek kérdések.

Augusztus és szeptember fordulóján pedig a horvátországi Cres szigetén került sor egy kétnapos rendezvényre, amelynek a témáját a kérészállamok alkották. A European Research Council (ERC) által finanszírozott (ERC Nepostrans: Negotiating Post-Imperial Transitions és ERC Revenant: Revivals of Empire: Nostalgia, Amnesia, Tribulation), a Rijekai Egyetemmel partnerségben megszervezett konferencia a „Breaking Away: Micronations, Microstates, and the Contestation of Sovereignty in East Central Europe, 1918–Present: Political Thought, Aesthetic Output, and their Afterlives címet viselte, és kutatócsoportunk több tagja is részt vett rajta. A számos országból érkezett előadók között ott voltak kutatócsoportunk tagjai is: Ablonczy Balázs, Révész Tamás és Zahorán Csaba (online), a Kérészállamok-kötet további szerzői közül pedig Egry Gábor és Molnár Csongor. Az előadások témája gyakorlatilag az egész 20. századot felölelte: az 1918 végi dél-morvaországi Deutschsüdmährentől és az ugyancsak sikertelen Budzsáki Köztársaságtól a második világháború alatti szervezkedéseken át a krajinai szerb szeparatizmusig és a székelyföldi autonómiatörekvésekig.  

Képek forrása: MCC Erdély és https://www.facebook.com/moisepalace

Twitter megosztás Google+ megosztás