2021. április 18. vasárnap, 14:10
Trianon 100, menekültek, Pálvölgyi Balázs, Kossuth Rádió
Pálvölgyi Balázs jogtörténésszel, a Széchenyi István Egyetem docensével és az Úton-kötet egyik szerzőjével Házi Hunor beszélgetett a Kossuth Rádió „Gondolatjel” műsorában.

Hogyan változott a menekültekhez való viszony 1915 tavaszától, a hátország forrásainak szűkülése után? Mit kezdtek a hatóságok a magyar és az osztrák állampolgárságú menekültekkel? Milyen megoldásokat kerestek az ország összeomlását követő menekülthullám kezelésére és a lakhatás biztosítására? Ezeket a kérdéseket járja körül a Kossuth Rádió műsorában Pálvölgyi Balázs, aki Senkiföldjén. Bécs és Budapest lépései a keleti front menekültjeinek eltávolításáért (1915–1921) címmel írt tanulmányt az Ablonczy Balázs által szerkesztett Úton. Menekülés, mobilitás, integráció Közép-Európában és Magyarországon az első világháború után kötetbe.

A beszélgetést itt lehet meghallgatni az 5. perctől.

 

Címkép: a Mária Valéria telep, a menekültek elhelyezésére szolgáló egyik fővárosi barakktelep házai 1957-ben. Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Városrendezési és Építészeti Osztályának fényképei

Twitter megosztás Google+ megosztás