A 2023 végén megjelent kiadványról március 19-én Romsics Gergely beszélget a Ludovikán két szerkesztővel, Ablonczy Balázzsal és Hatos Pállal, valamint az egyik szerzővel, Jeszenszky Gézával.

Mikor mondták ki az erdélyi románok a Magyarországtól való elszakadást? Hány jegyzéket adott át Fernand Vix alezredes a magyar kormányzatnak? Ki volt Szlovákia első diktátora? Kik szálltak szembe az egyre több magyarlakta területet megszálló idegen csapatokkal? Hogyan érintette a magyar vasúthálózatot a trianoni békeszerződés? Hány menekült érkezett Magyarországra az elcsatolt területekről? Mennyi időbe telt, mire úgy-ahogy magához tért a magyar gazdaság Trianon után?

Ezek a kérdések szerepelnek a Trianon 100 Kutatócsoport (HUN-REN BTK TTI), a Közép-Európa Kutatóintézet (NKE EJKK) és a Habsburg Ottó Alapítvány legújabb – a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában 2023 végén megjelent – kiadványának fülszövegében. A Trianon enciklopédia 74 szócikkének szerzői rájuk – és még sok másra – próbálnak meg válaszolni rövid, lényegre törő írásaikban.

Az Ablonczy Balázs, Hatos Pál, Nagy Szabolcs, Szeghy-Gayer Veronika és Zahorán Csaba által szerkesztett kötet bemutatója 2024. március 19-én lesz a Ludovikán. A rendezvényen Romsics Gergely történész beszélget a szerkesztők közül Ablonczy Balázzsal és Hatos Pállal, valamint a szerzők közül Jeszenszky Géza történész-diplomatával az enciklopédia megjelenésének körülményeiről és „Trianon” aktualitásáról.

A könyvbemutatóra az NKE Ludovika Főépület Zrínyi termében kerül sor március 19-én, kedden 17.00-kor.

A kötet a helyszínen megvásárolható lesz.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötöt.

Címkép: Nagyvárad a Sebes-Körössel (1907). Forrás: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

Twitter megosztás Google+ megosztás