2021. március 7. vasárnap, 21:56
Trianon 100, BBC History, L. Balogh Béni, Szeghy-Gayer Veronika
A BBC History friss számában Szeghy-Gayer Veronika a Trianon kérdéskörét érintő szlovák történeti munkákat tekinti át, míg L. Balogh Béni a román Historia című lap centenáriumi különszámának tanulmányait szemlézi.

Szeghy-Gayer Szlovák történészek Trianonról című írásában hangsúlyozza a fiatalabb történészgeneráció szemléletváltását a 2010-es évekkel kezdődően, valamint ismerteti azokat a friss kutatásokat és publikációkat, amelyeknek a százéves évfoduló adott új lendületet. Honlapunkon erről itt olvasható összefoglaló. L. Balogh szintén kiemeli, hogy a Historia tudománynépszerűsítő történelmi folyóirat A trianoni szerződés. Románia és Magyarország az Erdélyért folytatott küzdelemben címmel megjelent különszámában publikáló, ugyancsak a fiatalabb generációt képviselő román történészek igyekeznek tárgyilagosabban, összetett kérdésként tekinteni Trianonra és a román–magyar múltra.

 

 

A címképen: Kun Béla beszédet mond a Kassa visszafoglalásakor tartott ünnepségen, 1919. június 10-én. Forrás: Wikimedia Commons

Twitter megosztás Google+ megosztás