2021. április 14. szerda, 14:40
Trianon 100, emigráció, arisztokrácia, Bittera Éva, Katolikus Rádió
A Katolikus Rádió „Ez volt a XX. század” műsorában Bittera Éva történészt, az Úton-kötet egyik szerzőjét Pál Amanda kérdezte.

Hogyan élték meg az arisztokrata nők a Monarchia felbomlását, a forradalmak idejét és a trianoni döntést? Milyen kihívásokkal néztek szembe a külföldre menekült családok, milyen eltérő lehetőségei voltak egy erdélyi és dunántúli birtokosnak az összeomlás idején? Bittera Éva történész, a Nemzeti Múzeum munkatársa kutatócsoportunk kiadványában, az Úton. Menekülés, mobilitás, integráció Közép-Európában és Magyarországon az első világháború után tanulmánykötetben „Szivem, én kimegyek ha lehet a Svájcba – el a szégyentől s pusztulástól.” A menekülés mint a magyar arisztokrácia lehetséges válasza az összeomlásra – női források tükrében címmel írt tanulmányt, amelyben arisztokrata női naplókon keresztül vizsgálta Trianont és Magyarország összeomlását. A Katolikus Rádió műsorában az emigrációról és a külföldi lehetőségekről beszélt.

A beszélgetés itt hallgatható meg 5:10 perctől.

 

Címkép: Battyhány-Strattmann László és Battyhány-Strattmann Lászlóné Coreth Mária Terézia, Almásy Jacqueline és ifj. Andrássy Gyuláné Zichy Eleonóra. Források: https://www.batthyany.at; geni.com; wikimedia.commons.

Twitter megosztás Google+ megosztás