Kutatócsoportunk tagjai az 1918 utáni menekültek kérdését járták körül „A Trianon utáni menekültek hétköznapjai” című új dokumentumfilmben.

Az Osztrák-Magyar Monarchia 1918 végi összeomlását követően, egészen az 1920-as évek elejéig magyarok százezrei települtek át a „trianoni" Magyarországra. A nemzeti önrendelkezés egyik mellékhatásaként vagy félmillió ember kényszerült otthagyni felvidéki, erdélyi vagy délvidéki szülőföldjét, ami egyszerre járt személyes és családi drámákkal, és jelentett komoly terhet a válságoktól sújtott magyar államnak és társadalomnak.

A Trianon 100 Kutatócsoport nagy hangsúlyt helyez a menekültek korábban kevésbé kutatott kérdésére: 2018-ban nemzetközi konferenciát szerveztünk, amelynek anyaga az „Úton – Menekülés, mobilitás, integráció Közép-Európában és Magyarországon az első világháború után” című kötetben jelent meg, honlapunkon pedig egy közel 15000-es adatbázis is elérhető. Az RTL Most – XXI. század új filmje, A Trianon utáni menekültek hétköznapjai ugyancsak a menekültek témáját mutatja be. Heilauf Zsuzsanna, Ablonczy Balázs, Szűts István Gergely és mások az impériumváltásról, az áttelepülés körülményeiről és a magyarországi beilleszkedés nehézségeiről beszélnek a 25 perces filmben, amely regisztrálás után tekinthető meg:

https://www.rtlmost.hu/xxi-szazad-p_7730/xxi-szazad-a-trianon-utani-menekultek-hetkoznapjai-2021-11-15-c_12906054

 

Twitter megosztás Google+ megosztás