2018. november 30. péntek, 09:00
Gyulafehérvár, román népgyűlés, 1918, December 1
A nagynak ígérkező történelmi pillanatokat logisztikai szempontból is meg kellett szervezni. Az erdélyi románságot képviselő 1228 (más adatok szerint 1450) küldöttön kívül végül százezres tömeget megmozgató, Gyulafehérvárra összehívott román gyűlés szervezőinek fel kellett készülniük az esemény lebonyolításával kapcsolatos banális kérdésekre is, mint amilyen a résztvevők étkezése és elszállásolása.

 

Az erdélyi és magyarországi románok alkotmányozó nagy nemzetgyűlésének programja, mely 1918. december 1-jén, vasárnap tartatik (régi naptár szerint november 18-án).

  1. Reggel 7 órakor istentisztelet, melyet a főpapok az esperesi templomokban celebrálnak.
  2. Reggel 10 órakor a gyűlés megnyitása a várbeli tiszti kaszinóban.
  3. A nagy nemzeti tanács előkeszítő bizottsága által javasolt és megszavazott határozat felolvasása.

          Figyelembe vétetik:

Hogy minden község élén zászlóval és helységnévtáblával 4-es sorokban felvonul a város főterén, majd áthalad a Károly-kapun, bemegy a várba és a Vitéz Mihály-kapun át kivonul a nagygyűlés helyszínére (a katonai gyakorlótérre) a Horia es Cloșca vére által megszentelt föld közelébe.

4 szónoki emelvényről fogják a népnek elmagyarázni e nap történelmi jelentőségét, a központi elnöki emelvényről pedig felolvastatnak az alkotmányozó gyűlés döntései.

Továbbá figyelembe vétetik, hogy az elszállásolásért a Gyulafehérvári Nemzeti Bizottsághoz kell fordulni (97. számú telefon).

A szállás címét mindenkinek az állomáson hozzák a tudomására az elszállásoló bizottság tagjai (jelük: trikolór a bal karon).

Ugyancsak az elszállásolás kapcsán: akik nem vonattal érkeznek, forduljanak a román nemzeti bizottság helyi irodájához a főtéren.

Azok a községek, amelyek szervezett csoportban jönnek, valamint a környékbeliek, hozzák a szükséges élelmet.

Közös bankett, közös ebéd nem lesz.

A távolabbról érkezők számára minden lehetséges intézkedést megtettünk, hogy ellássuk őket élelemmel, a helyi vendéglőkben vagy a házigazdák által.

Román Testvérek!

A nemzet legjelentősebb történelmi helyszíne tárt karokkal vár titeket. Jöjjetek és érintsétek lépteitekkel e helyet, hogy érezzétek azt a borzongást, amely egyaránt átjárta az arkangyal nevét viselő nagy vajdát, a mártírokat, Horiát, Cloșcát es Crișant, a havasok királyát, Avram Jancut és mindazokat, akik az évszázados álom megvalósítását megkezdték és azon munkálkodtak, akiket, mi, a jelenkoriak, látunk és üdvözlünk a román nemzet legderűsebb napjának legfényesebb hajnalhasadásán.

A Rendezőbizottság

(Geréd Gábor fordítása)

Forrás: internet, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale

Twitter megosztás Google+ megosztás