Alkotó: Lépték-Terv Tájépítész Iroda, Szakács Barnabás és Wild László
Az emlékmű állítója: Az emlékmű állítását az önkormányzat kezdeményezte, és javarészt önkormányzati támogatásból valósult meg, de több vállalkozás is hozzájárult.
Helyszín: Eger, Pyrker János tér, Bazilika előtti tér
Átadás: 2014-00-00
Technika: világos mészkő, beton, acél, textil, szürke gránit, mészkő káderkő, Zsolnay pirogránit, andezit kő, kovácsoltvas
Méretek: Magasság: 20 m, ebből a talapzat 1 m magas, az obeliszk magassága 5,1 m, a zászlótartó árboc 12 m magas. Az acélcső átmérője 155 mm, falának vastagsága 25 mm. Az acélcső elé rögzített turul madár 85 cm magas.

Az emlékmű alapját egy beton alapon nyugvó, trapéz alakú hasáb képezi, amely világos mészkőből készült és zászlótartó obeliszkként funkcionál. Az obeliszk szemközti oldalára domborművek kerültek díszítésként, így a mai és a történelmi Magyarország együttes ábrázolása, amelyben az elcsatolt területeket sötétebb színben külön elemekkel jelenítették meg. Felette világosabb reliefként kettős kereszt található. 

Az obeliszk hátsó oldalán a „Magyar Hiszekegy” olvasható. Ebből a mészkő hasábból nő ki az acélcső árboc, amelyen a magyar zászló az „angyalos” magyar középcímerrel. A cső alsó része mívesen megformált elem, előtte Zsolnay pirogránitból készült turul madár látható.

(Forrás: Eger Város Önkormányzatának dokumentumai és fotói.)

Twitter megosztás Google+ megosztás